Днес искам да споделя с теб една изключителна рецепта за вкусна

...
Днес искам да споделя с теб една изключителна рецепта за вкусна
Коментари Харесай

Една ароматна супа от нахут и риба треска

Днес желая да споделя с теб една изключителна рецепта за вкусна чорба, която е едно доста уравновесено комбиниране от потребни за твоя организъм субстанции. Идеален избор да разнообразиш твоето здравословно меню.

Някои го назовават нахут, само че още по-известен е с името си леблебия.

Той е публикуван съвсем в целия свят и е извънредно известен в Близкия Изток, Индия и Северна Африка. Семейство бобови не стопира да изненадва, и не щеш ли в случай че разкриеш тайните му, нахутът би могъл да се трансформира в неизменим сателит на твоя самостоятелен хранителен режим. Със своя впечатляващ хранителен профил, той освен усъвършенства храносмилането, само че и подкрепя поддържането на тежестта. И това с помощта на протеините и фибрите, които работят синергично за закъснение на храносмилателния развой, което от своя страна спомага за повишение на чувството за задоволеност.

Самостоятелно е подобаващ и за тези, които не ядат скотски артикули, защото нахутът е един от най-хубавите източници на растителен протеин, и е съвършен сурогат на месото. Както добре знаем, протеинът играе огромна роля в контрола на тежестта, поддържането на мускулната мощ и здравето на костите. Ползите му не се изчерпват до тук и не може да не отделим внимание, и на богатото наличие на фибри, манган, фосфат, желязо, калций, магнезий, витамин Е, цинк, лецитин, фолиева киселина. В допълнение нахутът е и потребен източник на изофлавони, които имат естрогеноподобен резултат при дамите и подтискат образуването на тумори.

Единствена рекомендация е да се заобикаля от хора, страдащи от подагра, защото е богат на пурини.

Деликатесният нахут се съчетава прелестно с ароматната морска бяла риба тресчица. Тя участва от години на нашия пазар, тъй че няма да имаш никакво усложнение да я намериш, на практика през цялата година. Бих ти предложил да я купиш под формата на готово сурово филе, изчистено и изцяло готово за подготвяне.

Рибата тресчица е риба с характерно бяло внимателно месо, доста вкусна и се предлага за всеки, без значение от възрастта и неговия пол. Особено подобаваща е при спортуващите и хората, които съблюдават диета. От хранителна позиция, напълно всекидневно се намира като съществена храна в менюто на доста диети за намаляване, заради ниското си калорично наличие и енергийната си стойност, и ниско наличие на мазнини. Треската съхранява мастните си ресурси в черния дроб и по този начин месото и остава чисто от мазнини. Б12 в нея ни дава още по-вече сила, което ни оказва помощ да се отдадем на спорт и извършения, хранейки се здравосовно.

Тази риба ще те изнена освен с усета си, само че и с богатото си наличие на протеини с висока биологична стойност. На витамини от групите  А, Б, Д и Е. И не на последно място, скъпи минерали (фосфор, цинк, магнезий, сяра, кобалт, флуор, омега-3, калий и натрий). Именно поради високото наличие на скъпите омега-3 и витамин А и Б6, рибата тресчица усъвършенства и здравето на очите.

Редовното и изразходване подкрепя мисловната активност и паметта. По количество йод треската превъзхожда месото и мощно се предлага на хора, живеещи в региони, където водата и продуктите са небогати на йод.

Високо ценена по целия свят и поради финната и текстура на месото, която се свързва съвършено с деликатния и усет, съществува в действителност огромно многообразие от предписания за нейното подготвяне.

Аз през днешния ден избрах да ти я показва в чорба, където елегантно се съчетава с нахута и с другите съставки от моята рецепта.

Не забравяй, че всяка седмица ще има по 4 нови вкусни и здравословни предписания, които може да опиташ.

Какво ти е належащо за твоята чорба, с изключение на схваща, се двата основни продукта. И по този начин, приготви следните съставки, които ще ти трябват за приготвянето на 2 порции чорба.

Необходими артикули

200гр. почистено филе от риба тресчица

100гр. изсъхнал нахут (или 200гр. подготвен сварен нахут, в случай че примерно решиш да го използваш от консерва)

100гр. сладки червени чушки

1 супена лъжица доматено пюре

1 супена лъжица олио екстра върджин

1 скилидка чесън (по твое желание)

1 листенце дафинов лист

Както виждаш, продуктите не са комплицирани. Ще са ти нужни към 140 минути за приготвянето на супата.

Важно е да знаеш

За да стимулираш производството на скъпи за организма ензими и да повишиш равнището на витамините от група В, аз те поучавам да накиснеш авансово нахута, с цел да го „ събудиш “. Така ядките му ще станат доста по-лесно усвоими, протеинът и минералите ще се всмукват по-добре. Ако решиш да се спреш на разновидността да използваш нахут от консерва, процесът с кисненето отпада. Когато е консервиран, той е предваритено обработен и подготвен за директна консумация. Важно е да отбележа, че посредством накисването всички остатъчни отрови в ядките, семената и зърнените храни се отстраняват.

Различните типове ядки и семена се накисват във вода с друга температура и за друга дълготрайност от време, съгласно тяхната неотстъпчивост и величина. Водата от накисването постоянно се изхвърля, а ядките се измиват няколко пъти в студена вода, преди да се употребяват. И по този начин, накисни нахута в топла вода, с добавена 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Остави го да престои по този начин 12 часа. Още по-продуктивен би бил, в случай че остане наквасен за 24 часа.

Пристъпи самоуверено към съществото на рецептата и метода на подготвяне на това кулинарно прелъщение.

Начин на подготвяне

След като си завършил с процедурата на накисването на нахута, наложително го изплакни добре 2-3 пъти под течаща вода и към този момент е подготвен за идната стъпка. Сложи на котлона тенджера с 2 литра и ½ студена вода, добави нахута и откакто заври, изхвърли първата вода от варенето. Залей нахута с гореща вода и го вари още за към 90 минути.

Ако си предпочел да използваш подготвен консервиран нахут казахме, той е авансово обработен. В този случай, би трябвало да го вариш единствено за към 30 минути. И в двата случая готви на сдържан котлон, не би трябвало да ври буйно.

По средата на готвенето добави дафиновия лист, великодушна лъжица доматен сос, сол по избор.

Междувременно измий, почисти и нарежи чушката на кубчета. Нарежи на дребно филето от риба тресчица. В огромен тиган в олио екстра върджин постави скилидката чесън, нарязаните към този момент алена чушка и филето от тресчица.

Запържи за към 15 минути, като в това време разбъркваш внимателно и по-късно добави сварения преди този момент нахут и бульона от него, и готви за още 10 минути всичко дружно.

И ето, че твоята вкусна и здравословна чорба е подготвена за консумация.

 

Хранителна стойност за две порции

Калории – 402 ккал

Мазнини – 6 г

Въглехидрати – 26 г

Белтъчини – 53 г

По предпочитание можеш да я сервираш с крутони от пълнозърнест или протеинов самун. Аз персонално я одобрявам овкусена с свеж лимонен сок. 

Ако си фен на ментовия усет, би могъл да замениш дафиновия лист с едно-две листенца джоджен. Опитвал съм и тази разновидност, и мога да ти кажа, че джоджена и придава нотка дръзкост.

Не се колебай да замениш рибата тресчица с различен тип риба, която ти обичаш.

Довери се на твоя усет и желания, и не се опасявай да експериментираш с вариациите на съставките.

В последна сметка, готвенето е като джаза – закачлива игра на аромати и нови детайли, придържайки се върху първичната солидна основа.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР